Actie voor Haïti

Actie voor Haïti.

 

FENER SAINT FLEUR is een Haïtiaanse jongeman van 24 jaar. Hij heeft een vrouw en een klein kindje. Fener is als baby te vondeling gelegd en nog net op tijd gered door broeder Gerard. Hij was uitgedroogd en ondervoed. Het kindje was welkom in het gezin Saint Fleur en groeide op als Chwi-Chwi. Nu hij volwassen is en een eigen bedrijfje heeft gebruikt hij zijn officiële naam: FENER.

Fener is dus een broer van Renand Saint Fleur, de directeur van de stichting F.B.M. d’Haiti. Fener heeft goede opleidingen genoten. Een Belgische familie heeft hem laten studeren. Hij is gediplomeerd architect en studeert rechten. Hij spreekt goed engels.

Fener heeft de F.B.M.-bamboeboerderij ontworpen en gebouwd, alsmede het straatmeisjes-centrum Centre de Refuge. Deze beide gebouwen hebben de zware aardbeving van 12 januari zeer goed doorstaan.

Fener heeft ook de nieuwe F.B.M.-armenschool ontworpen, die op dit moment onder zijn leiding in Port-au-Prince gebouwd wordt. Een groot gebouw met 2 verdiepingen waarbij serieus rekening gehouden wordt met een toekomstige zware aardbeving (Haïti ligt op een breukvlak). Als alles normaal verloopt wordt de F.B.M.-school in november opgeleverd.

Technische School

Haïti is zo ontbost, dat het land tot woestijn wordt. Bij regen spoelt alles weg. Bamboe is dé oplossing tegen landerosie: het houdt met zijn wortels het zand vast. Bamboe vermeerdert snel en de soorten bieden verschillende gebruiksmogelijkheden. Van voedsel voor mens en dier tot sterk en buigzaam bouwmateriaal.

De jongens Saint Fleur hebben hun zinnen gezet op de introductie van de bamboecultuur in Haïti. Ze willen een bamboeplantage aanleggen waar voldoende bamboe geteeld wordt voor het professioneel fabriceren van meubels, voorwerpen en gereedschappen, maar ook voor huizenbouw. Bamboe kan verwerkt worden tot een halfproduct dat net zo ingezet kan worden als hout. 

De World Bamboo Organisation wil met het F.B.M.–team een pilot doen aangaande de bamboehuizenbouw.

Aan de rand van Port-au-Prince, nabij een benzinepomp http://www.dekeilbout.nl/administrator/index.php?option=com_content&view=article&layout=edit&id=20#en de hoofdweg naar Santa Domingo heeft Fener Saint Fleur grond gekocht om een technisch opleidingscentrum te vestigen. Hij wil jonge mensen intensief scholen in bouwen, hout- en metaalbewerking en bamboebewerking.

Het wegzetten van de benodigde lokalen en faciliteiten kost $ 200.000,-.

Daar komen dan nog de werkbanken en gereedschappen bij en voorzieningen als een waterput, een aggregaat, een lasapparaat, een elektrische ijzerzaag.

De jongens Saint Fleur hebben ambities en kwaliteiten. Zij willen hun land opbouwen en andere jonge mensen op weg helpen. Laten wij hen de middelen schenken.

Yvonne Lubin en Fener Saint Fleur op de bouwplaats van de nieuwe F.B.M.-school

Namens de Keilbout, Broeder Gerard van Wezel en het F.B.M..-team op Haïti hartelijk dank voor uw medewerking aan dit project!!

Meer informatie over de projecten van Broeder Gerard kunt u vinden op  www.broedergerard.com

Uw donatie kunt u storten op de beneden vermelde banken onder vermelding van F.B.M.School Haïti.

BANK

Omschrijving

Rekeningnummer

Rabobank

De Keilbout Hulpgoederen Projecten NL

NL62 RABO 0167 8286 30

ING

De Keilbout Malden

NL33 INGB 0000 2122 44